Akkerbouw

Akkerbouw

In de akkerbouw vormen bodemplagen een toenemend probleem. Het chemische middelenpakket tegen deze plagen krimpt steeds verder, waardoor bekende en soms ook nieuwe plaaginsecten tot schade in de teelt leiden. Emelten, naaktslakken en ritnaalden kunnen deels of geheel biologisch worden bestreden.

Biocontrole kan u ondersteunen in advies hoe bepaalde plagen aan te pakken. Ook kunnen wij helpen bij de opzet van proeven. Een betaalbare en praktische biologische oplossing vinden is daarbij het streven.

Voor meer informatie, maatwerk, prijzen of bestellingen, kunt u contact met ons opnemen

Enkele plagen die voorkomen in de akkerbouw

Emelten    
Emelt   Emelten zijn de larven van langpootmuggen. Ze zijn grijs en pootloos. Emelten vreten net boven de grond aan gras en kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld jonge bietenplanten. Daardoor vallen stengels en planten weg. Vogels kunnen het gras en de planten beschadigen op zoek naar emelten.
Klik hier voor meer informatie over emelten.
Zie hieronder voor de oplossing voor emelten.
     
Naaktslakken    
Naaktslak   Naaktslakken kunnen een ware plaag zijn in de akkerbouw. Slakken kunnen ondergronds wortels weg vreten en eten bovengronds aan blad van allerlei gewassen. Er ontstaan slijmsporen en er wordt aan de stengels en bladeren gegeten. Bij spruitkool worden de jonge planten en de spruiten zelf aangevreten. Slakken kunnen ook allerlei ziektes overbrengen. Daardoor kan opbrengstderving plaatsvinden.
Klik hier voor meer informatie over naaktslakken.
Zie hieronder voor de oplossing voor naaktslakken.
 

Oplossing

Bestrijden van emelten
Emelten zijn goed te bestrijden met insect-parasitaire nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die in de grond actief op zoek gaan naar de larven. Ze dringen deze binnen en laten een bacterie los die de emelt doodt. Uit de dode larven ontstaat een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek gaan naar nieuwe emelten.
Het succes van de toepassing van deze biologische bestrijding is mede afhankelijk van de inzet van het juiste aaltje bij de juiste bodemtemperatuur.
Voor professionele gebruikers neem contact op via het contactformulier of telefonisch (contactgegevens) voor prijzen en leveringsinformatie.
 
Bestrijden van naaktslakken
Naaktslakken zijn goed te bestrijden met specifiek werkende nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die op en juist in de grond moeten worden aangebracht. Ze dringen de slakken binnen en laten een bacterie los die de slak doodt. Uit de dode slakken komt een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek gaan naar nieuwe naaktslakken.
De nematoden tegen naaktslakken zijn niet effectief tegen huisjesslakken en bodeminsecten.
Voor professionele gebruikers neem contact op via het contactformulier of telefonisch (contactgegevens) voor prijzen en leveringsinformatie.