Aziatische fruitvlieg

Monitoring Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii (Suzukii vlieg)

Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii, herdoopt in Suzukii vlieg, plaagherkenning: hoe herkent u of uw gewassen last hebben van deze Aziatische fruitvlieg, op welke wijze de Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii kan worden bestreden en wanneer het de beste tijd voor bestrijding is.

Wilt u meer informatie over de Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii, neem contact met ons op via ons contactformulier 

Informatie over de Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii, Suzukii vlieg

Wereldwijd zijn er meer dan 3800 fruitvliegsoorten (Drosophilidae). Eén van de meest bekende soorten is de Drosophila melanogaster. Veelvuldig te vinden in rijp fruit. 
Echter in Europa is kortgeleden een Aziatische fruitvliegsoort binnengekomen die zich razend snel verspreid. Deze vliegen zijn ook in staat bij lagere temperaturen te vliegen zodat ze tot laat in het najaar nog waarneembaar zijn.

In tegenstelling tot de gewone fruitvlieg Drosophila melanogaster, tast de Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii (Suzukii vlieg) ook onrijp fruit aan.

Naast fruit kunnen deze Aziatische fruitvliegen Drosophila suzukii (Suzukii vliegen) zich ontwikkelen in cotoneaster bessen, meidoorn, vlier, rozenbottels, wilde bramen.  
Vrijwel alle kleinfruit wordt aangetast. In korte tijd kan het leiden tot 100% oogstverlies.  
Vooral bramen, frambozen, aardbeien, blauwe bessen en kersen zijn geliefd bij deze fruitvliegen.

De vrouwtjes van de fruitvliegen hebben een soort zaagje bij hun legboor dat het  hen mogelijk maakt om door het harde, onrijpe fruit heen te dringen om hun eitjes af te zetten. Een vrouwtje van Drosophila subpulchrella heeft ook een zaagje die in staat is om rijpend fruit te beschadigen.
De mannetjes zijn herkenbaar aan de vlekken op hun vleugels.  Let op: er zijn meerdere Drosophila’s met vlekjes op de vleugels die op Drosophila suzukii lijken, zoals Drosophila elegans, Drosophila subpulchrella, Drosophila biarmipes.

Levenswijze: 
Drosophila suzukii (Suzukii vlieg) kan zich snel vermenigvuldigen. Een vrouwtje legt minstens 350 eitjes.  De ontwikkeling is afhankelijk van de temperaturen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes uit binnen 12 tot 72 uur. De larven doorlopen 3 stadia in 5 tot 7 dagen.  De duur van het popstadium is afhankelijk van de temperaturen,  4 dagen in warmere dagen tot circa 15 dagen in koudere periode. Volwassen Drosophila suzukii’s leven 20 tot 30 dagen. Hoe en waar ze precies overwinteren in onze streken is nog niet helemaal bekend. Dat moet nog verder worden uitgezocht.  Wel is bekend dat ze in staat zijn om bij lagere temperaturen te vliegen.

Zie ook Natuurbericht.nl en Youtube, filmpje 1, filmpje 2 en filmpje 3.

Bij twijfel of u te maken hebt met de Drosophila suzukii (Suzukii vlieg) neem dan contact op met ons op via ons contactformulier

Volwassen mannetje
Drosophila suzukii 
(Suzukii vlieg)

 

Vrouwtje Drosophila
suzukii
(Suzukii vlieg)

 

Larve (Suzukii vlieg)

Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii, mannetje   Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii, vrouwtje   Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii, larve

Volwassen vliegjes kunnen overwinteren in Europa en zijn in staat om bij lagere temperaturen te vliegen.
Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii, mannetje

De larve is madeachtig en kan in het derde stadium bijna 6 mm groot zijn

 

Plaagherkenning

Aangetast fruit is te herkennen aan scheurtjes, gaatjes en deukjes. Omdat de larve het vruchtvlees  vreet, kan het fruit niet meer groeien en begint ook te rotten.Daarna kan nog eens gebeuren dat er ook andere fruitvliegsoorten gebruikmaken van de beschadigde plekken om hun eitjes af te zetten.
Drosophila suzukii (Suzukii vlieg) kan leiden tot enorm oogst verlies tot 100%  in zeer korte tijd aangezien ze ook in staat zijn om zich te ontwikkelen in onrijpe, rijpe fruit, maar ook in wilde soorten.

Bestrijding

Val Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii

Gerichte bestrijding van de Aziatische fruitvliegen met middelen zoals insectenspray is alleen mogelijk op basis van een gedegen monitoring om  vast te stellen of er inderdaad sprake is van Drosophila suzukii aantasting.
Hiervoor kan gebruikt worden gemaakt van monitoringsvallen om de volwassen fruitvliegen te vangen om na te gaan of ze inderdaad aanwezig zijn.  Voor een leek is het met het blote oog onmogelijk een vrouwelijke Drosophila suzukii (Suzukii vlieg) te onderscheiden. Wel zijn de mannetjes herkenbaar vanwege de typische vlekken op de vleugels.
Een val heeft een bereik van 25 tot 50 m2.  
Wilt u monitoringsvallen bestellen? Neem dan contact op met ons op via ons contactformulier.

 

De beste tijd voor bestrijding

Om een goede  bestrijding te kunnen inzetten is het raadzaam de monitoringsvallen al in het voorjaar in te zetten, direct na de bloei, zodra de eerste vruchten gevormd worden. Dit omdat nog niet bekend is hoe en waar ze in onze streken overwinteren. Het vangen van de vliegen gaat door zolang de vorst nog niet is ingetreden.
Daarnaast adviseren we om aangetast fruit te verwijderen en te vernietigen. Niet composteren of in de groencontainer deponeren.  Deze fruitvliegen kunnen zich ook ontwikkelen in rottend fruit. Ruim zo veel mogelijk afgevallen fruit op. Ook dit moet worden vernietigd en niet in de composthoop of groencontainer worden gegooid.
Bij twijfel over aantasting aan de hand van de vangsten met de monitoringsvallen, neem dan contact op met ons op via ons contactformulier.