Algemene informatie

Normaal gesproken leven pissebedden van organisch materiaal en kunnen in geringe aantallen een nuttige bijdrage leveren aan de verwerking van allerlei organische afval in de bodem. Echter ze kunnen ook in binnen- en buitenteelt behoorlijke schade toebrengen aan allerlei gewassen, zoals jonge zaailingen, bloemen en fruit.
Binnen in kelders kunnen pissebedden schade aan etenswaren toebrengen, maar nog belangrijker is het veroorzaken van ziektes.
Zoals  bekend kunnen allerlei dieren en insecten ziektekiemen met zich meedragen. Daarom is het belangrijk om de pissebedden binnen te weren.
Overigens: pissebedden zijn geen insecten, maar kreeftachtigen (orde Isopoda).

Bestrijding

Pissebedden kunnen worden bestreden met behulp van een lokval, waarin zich parasieten (natuurlijke vijanden van de pissebed) bevinden die de pissebedden doden. De natuurlijke vijanden die zijn verwerkt vallen onder de Nederlandse Flora- en Fauna wet. Ze zijn onschadelijk voor mens en dier en kunnen zowel binnen als buiten worden toegepast.  De parasiet is  werkzaam bij een temperatuur vanaf 15º C.
De incubatietijd om de parasieten hun werk te laten doen is 7 dagen. Binnen 7 dagen zullen de aangetrokken pissebedden al ziek worden en sterven. Gemiddeld is 80% van de aangetrokken pissebedden binnen 14 dagen dood.
De parasiet is werkzaam gedurende 3 weken.  Hierna moet de inhoud van de val worden vervangen door nieuw materiaal indien er nog sprake is van aantasting.

Periode van bestrijding

Pissebedden binnen kunnen het hele jaar door worden bestreden.
De beste tijd om pissebedden buiten te bestrijden is vanaf eind april tot eind september, als de buitentemperatuur niet lager is dan 14º C.