Pissebedden

Bestrijding van pissebedden

Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over pissebedden, op welke wijze pissebedden kunnen worden bestreden en wanneer het de beste tijd is om pissebedden te bestrijden.

Voor meer informatie over veldcontrole, determinatie, maatwerk, prijzen of bestellingen kunt u uiteraard contact met ons opnemen via het contactformulier of telefonisch (contactgegevens).

Informatie over pissebedden

Normaal gesproken leven pissebedden van organisch materiaal en kunnen in geringe aantallen een nuttige bijdrage leveren aan de verwerking van allerlei organische afval in de bodem. Echter ze kunnen ook in binnen en buitenteelt behoorlijke schade toebrengen aan allerlei gewassen, zoals jonge zaailingen, bloemen en fruit. (tomaten, komkommer, appel, aardbeien, etc.). Binnen in kelders kunnen pissebedden schade aan etenswaren toebrengen, maar nog belangrijker is het veroorzaken van ziektes.
Zoals  bekend kunnen allerlei dieren en insecten ziektekiemen met zich meedragen. Daarom is het belangrijk om de pissebedden binnen te weren.
Overigens: pissebedden zijn geen insecten, maar kreeftachtigen (orde Isopoda).

Pissebedden

   
Pissebed

Pissebed in appel

Pissebed in aardbei 
 

Pissebed in aardbeidPissebed in appel

Pissebedden kunnen ook in fruit behoorlijke schade toebrengen.

Bestrijding

Pissebedden kunnen worden bestreden met behulp van een lokval, waarin zich parasieten (natuurlijke vijanden van de pissebed) bevinden die de pissebedden doden. De natuurlijke vijanden die zijn verwerkt vallen onder de Nederlandse Flora- en Fauna wet. Ze zijn onschadelijk voor mens en dier en kunnen zowel binnen als buiten worden toegepast.  De parasiet is  werkzaam bij een temperatuur vanaf 15º C.
De incubatietijd om de parasieten hun werk te laten doen is 7 dagen. Binnen 7 dagen zullen de aangetrokken pissebedden al ziek worden en sterven. Gemiddeld is 80% van de aangetrokken pissebedden binnen 14 dagen dood.
De parasiet is werkzaam gedurende 3 weken.  Hierna moet de inhoud van de val worden vervangen door nieuw materiaal indien er nog sprake is van aantasting.

De beste tijd om Pissebedden te bestrijden

Pissebedden binnen kunnen het hele jaar door worden bestreden.
De beste tijd om pissebedden buiten te bestrijden is vanaf eind april tot eind september, als de buitentemperatuur niet lager is dan 14º C.