Nieuws

Emelten hebben gewacht op regen 
De eieren van langpootmuggen zijn in de droge septembermaand niet uit gekomen. Wees alert nu er weer regen valt: bestrijding kan nog.
Zie onze nieuwsbrief van 25 oktober 2016

Taxuskeverlarven opnieuw laat dit jaar 
Opnieuw vinden we half oktober jonge, net uitgekomen taxuskeverlarven. Een goede reden om nog even goed in de planten te kijken.
Zie onze nieuwsbrief van 25 oktober 2016

Wintervlinder vliegt volop 
De vlucht van de kleine wintervlinder is begonnen. Het wegvangen van vlinders kan veel schade voorkomen.
Zie onze nieuwsbrief van 25 oktober 2016

Recordvangsten eikenprocessievlinders 
In 2016 zijn zeer veel eikenprocessievlinders gevangen. Het insect past zijn gedrag goed aan de omstandigheden aan.
Zie onze nieuwsbrief van 25 oktober 2016

Wat doen mensen met een rugspuit op in het bos bij Ede? 
Het is een vreemd gezicht om mensen met een rugspuit op de onder-begroeiing in een bos te zien spuiten. WUR, Hellingman Biocontrole Onderzoek en Advies en Biocontrole houden zich hiermee bezig.
Zie onze nieuwsbrief van 19 augustus 2016

Afgevallen bessen broedplaats voor Suzuki fruitvlieg 
Bessen die na de pluk op de grond of in de struiken achter blijven kunnen een broedplaats vormen voor de Suzukifruitvlieg. Vanuit het afgeoogste gewas kunnen ze zich dan naar late rassen die nog vol in de bes staan verplaatsen.
Zie onze nieuwsbrief van 19 augustus 2016

Engerlingen bij de start van het voetbalseizoen… 
Bij zonnig weer wordt schade door engerlingen op voetbalvelden zichtbaar. Op een losse grasmat is het lastig voetballen…
Zie onze nieuwsbrief van 19 augustus 2016

Zorgen Berkenwantsen weer voor overlast? 
Berkenwantsen zorgden in 2014 voor overlast op campings en terrassen en in tuinen. Ook dit jaar dreigt dit insect de kop op te steken.
Zie onze nieuwsbrief van 19 augustus 2016

Taxuskever : anders dan vroeger… 
De eerste poppen van de Taxuskever zijn gevonden, maar we vinden ook nog jonge larven en kevers. De bestrijding is daarom een moeilijke puzzel.
Zie onze nieuwsbrief van 28 mei 2016

Meikever: prachtige kever, maar wat een schade! 
De eerste volwassen Meikevers zijn gesignaleerd. De vlucht is laat en erg gespreid.
Zie onze nieuwsbrief van 28 mei 2016

Vooruit denken bij emelten- en slakkenbestrijding 
In de zomerbloemen en groententeelt zien we een grote aantasting van emelten en naaktslakken. Dit kan voorkomen worden door op het juiste moment te bestrijden.
Zie onze nieuwsbrief van 28 mei 2016

Roofmijten: prachtige oplossing voor spint! 
De eerste spint is gevonden en met warmte kan dit snel uitbreiden. Gelukkig is spint biologisch goed te tackelen.
Zie onze nieuwsbrief van 28 mei 2016

Heerlijk weer, ook voor de bladluizen... 
Met het uitlopen van de knoppen is ook de aantasting door bladluizen begonnen. Er zijn prima mogelijkheden om bladluis biologisch te bestrijden.
Zie onze nieuwsbrief van 6 mei 2016

Bladrollers en rupsen 
Verschillende vlindersoorten kunnen met feromonen in vallen worden gesignaleerd. Dit helpt bij de timing van de eerste bestrijding.
Zie onze nieuwsbrief van 6 mei 2016

Buxusbladvlo: ongewenst in de handel maar nauwelijks schadelijk! 
Buxusbladvlo geeft witte pluisjes in de groeitopjes van de planten. De lichte vergroeiing die daardoor optreedt is nauwelijks schadelijk, en wordt meestal bij de eerstkomende snoeibeurt afgeknipt.
Zie onze nieuwsbrief van 6 mei 2016

Bladvlekken in Pioen: goed kijken naar de oorzaak! 
Zwarte, hoekige, door de nerven begrensde bladvlekken in Pioen kunnen zowel door bladaaltjes als door bacteriën worden veroorzaakt. Momenteel zien we in het blad vooral de bacterievlekken.
Zie onze nieuwsbrief van 6 mei 2016

Rozekeverlarven gaan verpoppen 
De vlucht van rozekever vindt meestal vanaf de 2e helft van april plaats. Tijd om vallen met lokstof op te hangen om de kevers te signaleren!
Zie onze nieuwsbrief van 22 april 2016

Eikenprocessierupsen zijn uitgekomen 
De eikeprocessierupsen zijn uit hun eitjes gekomen. In het zuiden van Nederland was dit rond 4 april, in het noorden een week later. De eerste problemen met brandharen zijn ongeveer half mei te verwachten.
Zie onze nieuwsbrief van 22 april 2016

Grassnuitkever 
Door Silvia Hellingman werden de afgelopen maanden op golfbanen en sportvelden in Spanje grassnuitkevers aangetroffen. Silvia heeft uitgebreid studie gemaakt van deze soort omdat de kans groot is dat de kevers op termijn ook in Nederland zullen opduiken.
Zie onze nieuwsbrief van 22 april 2016

Rups Buxusmot al weer aan het vreten 
Vorig jaar was er melding op tv en in kranten over een ‘nieuwe’ rups in Buxus. Deze rups komt al enkele jaren voor, maar wordt meestal te laat opgemerkt.
Zie onze nieuwsbrief van 22 april 2016

Wortelboorder 
In koude kassen en in de eerste buitenpercelen beginnen de rupsen van wortelboorder gangen naar het grondoppervlak te maken waardoor de vlinders kunnen uitvliegen. Het betreft vooral de wat warmere percelen, vaak met een rulle bovengrond die door de losse structuur vroeg opwarmt.
Zie onze nieuwsbrief van 1 april 2016

Kickstart voor wortels! 
Voorjaarskriebels gaan vaak samen met aanplant van nieuwe planten in de tuin. Om planten snel te laten uitwortelen in tuin of plantenbak levert Biocontrole het bacteriepreparaat Natusys.
Zie onze nieuwsbrief van 1 april 2016

Bladval hulstheggen Ilex aquifolium 
Bij een bezoek in gemeenten in het Gooi zagen we onlangs dat heggen van hulst massaal zijn aangetast door een schimmelziekte, Phytophthora ilicis. Deze schimmel is in de regenrijke septembermaand van 2015 opgetreden en veroorzaakt bladvlekken , bladval en taksterfte.
Zie onze nieuwsbrief van 1 april 2016

Welke plaag heb ik in de kwekerij? 
Uit vragen die ons per mail of telefoon worden gesteld over plaaginsecten blijkt het soms lastig om te bepalen welk insect een plant aantast. Als u de insecten met blad of in grond naar ons opstuurt kunnen we het insect determineren en u gericht adviseren.
Zie onze nieuwsbrief van 1 april 2016

Grassnuitkevers toekomstige bedreiging voor Nederland? 
Met de uitbreiding van grassnuitkevers in diverse landen zoals de Verenigde Staten en Spanje neemt de zorg toe dat er zich ook grassnuitkeversoorten in Nederland gaan vestigen door het verslepen van plantmateriaal of via vakantiegangers. Grassnuitkevers zijn vooral schadelijk voor gras, maar doen zich ook te goed aan mais, tarwe en varens.
Zie het Natuurbericht van 6 maart 2016

Sluipvliegen aan het werk bij de dennenprocessierups 
De eikenprocessierups heeft zich in 25 jaar tijd vanuit het zuiden over heel Nederland verspreid. Ook de dennenprocessierups rukt op naar het noorden en heeft inmiddels de grens tussen Frankrijk en België bereikt. Een natuurlijke vijand van de dennenprocessierups is de sluipvlieg.
Zie het Natuurbericht van 14 februari 2016

Natuurbericht gaat verder als Nature Today 
In de afgelopen zeven jaar is Natuurbericht.nl uitgegroeid tot een gerenommeerd platform waar biologen van meer dan 15 organisaties dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse natuur publiceren. Natuurbericht gaat vanaf vandaag verder als NatureToday.com. De redenen zijn onder andere internationalisering, modernisering en integratie met citizen science websites.
Zie het Natuurbericht van 26 november 2015

Insectenvriendelijk graslandbeheer kan 
Van oudsher houden beheerders van natuurlijke graslanden rekening met de planten die er groeien. De laatste jaren is er ook steeds meer belangstelling voor insectenvriendelijk graslandbeheer.
Zie het Natuurbericht van 1 september 2015

Zeer schadelijke Japanse kever vestigt zich in Zuid-Europa 
Voor het eerst is de gevreesde Japanse kever op het vasteland van Europa aangetroffen, in de Noord-Italiaanse gebieden Lombardije en Piemont. Deze quarantaine-soort is in de Verenigde Staten, na introductie in het begin van de vorige eeuw, een van de belangrijkste insectenplagen geworden.
Zie het Natuurbericht van 30 augustus 2015

30 procent meer eikenprocessierupsen in grote delen van het land 
Het aantal eikenprocessierupsen ligt zoals verwacht beduidend hoger dan vorig jaar. Door de recente hoge temperaturen zitten veel nesten nu onder aan de stam en zijn veel verlate nesten door de wind op de grond terecht gekomen. Aangezien op veel plaatsen beperkt en/of niet wordt bestreden, is de kans op contact met brandharen reëel aanwezig, vooral nu in deze tijd veel mensen buiten recreëren. Minder bekend is dat ook honden ernstig letsel kunnen oplopen.
Zie het Natuurbericht van 19 juli 2015

Deze zomer veel tekenbeten verwacht 
Naar verwachting zullen komende maand een half miljoen mensen door een teek gebeten worden. Afgelopen maand werden aanzienlijk meer tekenbeten gemeld via Tekenradar.nl dan in eerdere jaren.
Zie het Natuurbericht van 9 juli 2015 

Exotische snuitkever vestigt zich in Nederland
De exotische snuitkever Phyllobius pilicornis blijkt zich uitgebreid in Nederland gevestigd te hebben. Voor meer informatie, bekijk het volgende Natuurbericht