Veenmollen
Beheersing van veenmollen
Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over veenmollen, plaagherkenning: hoe herkent u of uw gewassen last hebben van veenmollen, op welke wijze veenmollen kunnen worden beheerst en wanneer het de beste tijd hiervoor is.
Wilt u nematoden tegen veenmollen bestellen? Klik dan hier.
Veenmollen (Gryllotalpa gryllotalpa) zijn graafinsecten met sterk ontwikkelde voorpoten. Veenmollen kunnen vrij groot worden, ongeveer 5 cm. Veenmollen leven van larven, zoals aardrupsen en emelten en van andere bodeminsecten. Dit menu wordt aangevuld met plantaardig materiaal.
De kleur van de veenmollen varieert van bruin, roodbruin en geelachtig. De veenmollen gebruiken hun voorpoten als graafwerktuig om gangen te maken vlak onder het grondoppervlak. De gangen worden meerdere malen gebruikt. Tijdens het graven van de gangen worden wortels van allerlei gewassen afgebeten, met alle schade van dien. Veenmollen kunnen goed vliegen. Dit gebeurt meestal op warme avonden. Veenmollen komen voor in vochtige weilanden, veengrond en percelen en tuinen die grenzen aan sloten. Overigens: veenmollen zijn eveneens goede zwemmers.
Veenmol Gryllotalpa gryllotalpa |
||
![]() |
Veenmollen in de tuin kun men duidelijk horen in de maanden mei en juni als de mannetjes vanuit hun holletjes een “baltszang” uitvoeren om de vrouwtjes te lokken.
De veenmollen maken vlak onder het grondoppervlak gangen. Tijdens het graven van de gangen worden wortels van allerlei gewassen afgebeten, met alle schade van dien.
Het nest wordt door het vrouwtje gebouwd. Afhankelijk van de vochtigheid in de grond kan een nest soms 35 cm diep liggen. Ze knagen alle planten boven het nest weg. Hierdoor ontstaat ook schade.
Beheersing van de populatie behoeft alleen als u te maken hebt met veel veenmollen. Dit kan door een eigen natuurlijke vijand uit te zetten.
De insectparasitaire nematode Steinernema carpocapse is een nematode die effectief het aantal veenmollen en overigens ook aardrupsen reduceert. Het is geen bestrijdingsmiddel, maar enkel een correctie op de bodembiologie.
Op het moment dat deze nematoden worden uitgezet zoeken zij een plek op in de gangen van de veenmollen en blijven wachten totdat de veenmollen voorbij komen. Dan blijven ze aan de veenmollen haken, dringen de veenmollen in en scheiden een bacterie af die dodelijk is voor de veenmollen.
In de dode veenmol ontstaat een nieuwe generatie nematoden die op zoek gaan naar nieuwe veenmollen om ze te infecteren. Insectparasitaire nematoden kunnen niet lang buiten een “gastheer” overleven. Zijn er geen prooien meer, dan sterven de nematoden. Insectparasitaire nematoden komen van origine voor in onze bodem en zijn daarom ook opgenomen in de Flora- en Faunawet als beschermde bodembewoners. Deze aaltjes zijn ongevaarlijk voor mens, dier, milieu en nuttige insecten.
Klik hier om te bestellen.
De beste tijd om nematoden tegen veenmollen uit te zetten
De beste tijd om nematoden tegen veenmollen uit te zetten is vanaf eind april tot eind juni.