Vraag & antwoord

Hier vindt u antwoorden op algemene vragen en op vragen over nematoden, taxuskevers, engerlingen, emelten, naaktslakken.
 

Algemeen

Ik kan de veroorzaker van de schade niet bepalen, wie kan mij helpen?
Als het om schadeveroorzakende bodeminsecten gaat, stuur dan een paar exemplaren naar ons toe. Het maakt niet uit dat de insecten dood zijn. Ze moeten wel intact zijn. De insecten moeten daarom in een stevige verpakking worden verzonden, anders worden ze geplet tijdens de postbezorging, waardoor ze niet meer te determineren zijn. Raak de bodeminsecten niet met uw blote handen aan. Specifieke kenmerken kunnen dan verloren gaan zodat bijvoorbeeld engerlingen niet meer goed te determineren zijn. Wilt u wel uw naam en adresgegevens en uw e-mailadres vermelden? Geef ook aan bij welk gewas en wanneer u de insecten hebt gevonden. Voor adresgegevens, klik hier.

Hoe kan ik bestellen?
Particulieren kunnen bestellen via onze webwinkel.
Voor professionals hebben we speciale condities. Neem contact met ons op voor prijzen en levertijden.

Wat zijn de verzendkosten?
Er worden voor bestellingen via de webshop binnen Nederland soms verzendkosten in rekening gebracht. Voor verzendingen naar andere landen binnen Europa worden de werkelijke verzendkosten in rekening gebracht Zie onze Algemene informatie.
Voor professionals hanteren we een franco orderbedrag van € 300,00. Daaronder worden de werkelijke verzendkosten berekend.

Wanneer wordt het bestelde geleverd?
Wij verzenden binnen Nederland op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag, naar het buitenland alleen op maandag en dinsdag. We willen voorkomen dat een zending pas na het weekeind wordt bezorgd. Hoewel natuurlijke vijanden ongeveer een week "onderweg" kunnen zijn vinden wij dit uit kwaliteitsoogpunt niet wenselijk.
Wij verzenden via  Postnl (brievenbuspost)  en DHL (pakketten).  Voor bezorging binnen Nederland stelt Postnl, dat 95% van de post binnen 24 uur bezorgd wordt. 
Voor bestellingen die verzonden worden naar een buitenlands adres gelden langere levertijden. Zie onze Algemene informatie.

Hoe gaat het met de betaling?
De betaalmogelijkheden bij Biocontrole zijn er voor uw gemak. Zo kunt u uw bestelling vooraf betalen via  iDEAL of via een bankovermaking. Het is zelfs mogelijk om op factuur en dus achteraf te betalen! 
Betaling achteraf op factuur kost € 4,95 extra. Zie onze Algemene informatie.

Hoe kan ik jullie bereiken?
U kunt ons bereiken via het contactformulier.
Ons bezoekadres is:
Engelandlaan 52, 2391 PN  Hazerswoude-dorp
U kunt ons telefonisch bereiken op telefoonnummer 0172 798799.
 

Nematoden

Wat zijn nematoden?
Insectparasitaire nematoden zijn minuscule aaltjes die met het blote oog niet kunnen worden waargenomen. Zij komen van origine voor in onze bodem en zijn daarom ook opgenomen in de Flora- en Faunawet als beschermde bodembewoners. Insectparasitaire nematoden zijn ongevaarlijk voor mens, dier, milieu en nuttige insecten. 
Zodra de insectparasitaire nematoden zijn uitgezet, gaan ze op zoek naar de larven. Ze dringen de larven binnen. Eenmaal binnengedrongen komt een specifieke bacterie die in symbiose met de nematode leeft, vrij en zal uiteindelijk de dood van de larve veroorzaken. 
De nematoden vermenigvuldigen zich in de dode larve. Bij ontbinding van de larve verspreidt zich een nieuwe generatie nematoden, die op zoek gaat naar een volgende prooi.

Zijn nematoden gevaarlijk voor kinderen en huisdieren?
Deze nematoden zijn veilig voor mens en dier en vallen onder de Flora- en Fauna wet. Ze zijn in feite beschermde bodembewoners.

Wanneer moet ik nematoden toepassen?
Voor de behandeling met nematoden is het zeer belangrijk om te weten met welke plaag u te maken hebt. Elke plaag die met nematoden kan worden bestreden heeft zijn eigen specifieke soort nematode en heeft één of meerdere periodes per jaar waarin de inzet van nematoden het meest effectief is. Bekijk hier de plaagkalender voor toepassingstijdstippen van nematoden of kijk hier voor specifieke informatie over de inzet van nematoden bij de beschreven plagen. 

Hoelang kan ik nematoden bewaren?
Het is verstandig de nematoden zo snel als mogelijk na ontvangst uit te zetten. Op de verpakking staat een uiterste houdbaarheidsdatum. U kunt de nematoden tot uiterlijk die datum effectief inzetten. Bewaren moet op een koele, donkere plek bij 4 tot 8° C. De koelkast is daarvoor zeer geschikt.

Hoe zet ik de nematoden uit?
Bij de verpakking van de nematoden zit een toepassingsinstructie. Deze kunt u ook hier downloaden. De nematoden worden verzonden in een verpakking met een draagstof (zodat de nematoden enkele weken kunnen overleven). De inhoud van de verpakking dient te worden opgelost in water in een bepaalde verhouding (zie de toepassingsinstructie). Vervolgens verspreidt u de oplossing met een gieter over de aangetaste plekken. Voor grotere oppervlakten raden wij de Nemasprayer of de rugspuit aan.
Nematoden kunnen niet goed tegen UV-straling. Zet de nematoden daarom het liefst ’s avonds of tijdens donker weer uit. Het allerbeste is het om dit tijdens een regenbui te doen. De nematoden gaan dan met voldoende water zo snel mogelijk de grond in.

Taxuskevers

Hoe weet ik dat ik met taxuskevers te maken heb?
Hier vindt u uitgebreide informatie over taxuskevers en andere snuitkevers en de mogelijkheden om de kevers te bestrijden met behulp van nematoden. 
 

Engerlingen

Hoe weet ik dat ik met engerlingen te maken heb?
Hier vindt u uitgebreide informatie over engerlingen en de mogelijkheden om de engerlingen te bestrijden met behulp van nematoden.

Maakt het uit om welk soort engerlingen het gaat?
Ja, zeker voor de effectiviteit van de bestrijding. Klik hier voor de uitgebreide informatie.  
 

Emelten 

Hoe weet ik dat ik met emelten te maken heb?
Hier vindt u uitgebreide informatie over emelten en de mogelijkheden om de emelten te bestrijden met behulp van nematoden. 

Naaktslakken

Naaktslakken kunnen worden bestreden met nematoden. Is dat net zo effectief als korrels tegen naaktslakken?
Nematoden zijn zeer effectief tegen naaktslakken. De bestrijding met nematoden is volledig onschadelijk voor mens en dier en laat ook geen schadelijke resten in de bodem achter. Bij de toepassing van de slakkenkorrels wordt vermeld: "zorg dat huisdieren niet van de slakkenkorrels eten". Hier heeft u bij nematoden geen problemen mee.
Hier vindt u uitgebreide informatie over naaktslakken en de mogelijkheden om de naaktslakken te bestrijden met behulp van nematoden.